Pengalaman: HPV Vaccine Injection

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Kalau ada yang belum tahu, HPV tuu adalah Human Papillomavirus.  HPV ni penyebab utama kanser serviks yang disebarkan melalui hubungan seks.

Jadi, pada khamis yang lepas, Emy ajak p inject vaksin HPV ni. Untuk batch 1993 je. Disebabkan masa tuu class habis awal. So, dapatlah aku join. Dengarnya kalau kat luar, kena RM600++ jugak. Tapi yang ni, secara PERCUMA okay.
Hari tuu dorang buat untuk Dos 1 dan kedua. Tapi dorang dahulukan dos Kedua dulu. Jadi nak taknak kena lah tunggu dulu kan.

kawan Emy, me and Emy. - Sebelum kena Inject

Jam 9lebih masuk dewan, dalam jam 10 macam tuu baru dorang buat untuk dos pertama. Tak adalah lama mana pun. Sebelum tuu aku ada tanya dekat nurse baju putih, kalau flu+batuk boleh inject tak. Tapi, nurse baju putih suruh gitau dekat nurse baju pink. Then sampai ja giliran, aku pun bagitau lah flu+batuk. Nurse baju pink cakap okay je, boleh je inject. Tak sampai 5 minit pun dorang inject.


Selepas kena Inject

Dah lepas dia inject tuu, mana ada rasa apa pun, macam inject yang lain like Rubella macam tuu. Lenguh sikit ja. But, u know what? Bila jam makin bertambah, lenguh tuu pun makin bertambah. Dan setelah 6-8jam berlalu, aku demam. Ya, DEMAM.

Aku tak tahu lahh ada kaitan dengan batuk-flu atau disebabkan injection tuu. Tapi aku andaikan disebabkan aku dah tak sihat sebelum tuu. Memanglah aku dah batuk+flu dan ada rasa nak demam sebelum tuu. Jadi, bila dah kena inject dan badan aku kurang sihat, maka terjadilah demam.

Demam tuu tak lama, lepas minum panadol soluble, dah okay. Tapi lenguh tuu still terasa lah even dah 48jam berlalu.

But, fikir-fikir balik, 48jam tuu apalah sangat jika untuk kesihatan, right? Jadi, bagi yang belum melakukan Suntikan Vaksinasi HPV ni, jangan takut-takut untuk suntik. Kita tak rasa kesannya sekarang, tapi Inshaallah kita akan rasa bersyukur untuk 10tahun akan datang.

Injection(Dos Kedua) seterusnya, 17January2013 pulak. Dan yang Ketiga adalah dalam tempoh 6bulan selepas dos pertama.Di bawah ni aku sediakan sedikit Info tentang Program Vaksinasi HPV untuk Wanita yang aku snap dari pamphlet yang aku dapat.










Untuk keterangan lanjut:
Hubungi Klinik Nur Sejahtera LPPKN(Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara) atau Pusat Kesihatan IPTA anda.

Talian NUR: 15999
www.lppkn.gov.my



P/S: Ohh, lupa nak bagitau. Staf/nurse yang terlibat dalam program ni, layanan yang dorang berikan terhadap kami sangat memuaskan . Siapa yang dapat habiskan 3 dos, katanya akan diberikan hadiah. Exceli suntikan ni pun satu hadiah. Hadiah yang tak nampak sekarang but one day. Inshaallah.




SUMBANGAN KEPADA AMAN PALESTIN

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Jika ingin melakukan sumbangan dari segi kewangan, bolehlah disalurkan ke account yang tertera dalam gambar di atas. Untuk maklumat lanjut boleh ke facebook page atau website Aman Palestin:





Related Post:
BE GRATEFUL






BE GRATEFUL

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


[ Depan rumah. Me ♥ this picture. Greatness of Allah. ]

Bersyukurlah masih punya negara yang aman. Mungkin ada dari satu sudut yang kurang aman di negara ini, hentikan cara tersebut, bersatu dan bersyukur. Nenek moyang dah berjuang habis-habisan untuk keamanan negara ni.

Tugas kita cuma terus menjaga keamanan tuu saja. Bukanlah susah mana jika saling perbetulkan, bersatu dan paling penting hati sila jangan nampak $$ saja. Sebab bila hati dah nampak benda tuu, benda penting bukan lagi menjadi benda penting. Dan jangan saling memburukkan, itu memang akan jadi susah.

Fikirlah dan bezakan keadaan di Gaza dan Malaysia. Kemudian, InShaaAllah kita akan rasa lebih bersyukur.

Sama-sama lah kita doakan saudara-saudara kita di Gaza. Allah Maha Berkuasa. Apalah sangat kehebatan senjata yang digunakan Zionis, berbanding kehebatan doa orang Mukmin. Wallahualam..

“Sebaik-baik ‘demonstrasi’ ialah didik umat ini bersolat Subuh secara berjemaah di surau-surau dan masjid. Solat itu hubungan kita dengan Allah. Jangan harap musuh akan kalah, kalau Allah tidak bantu kita. Lihat di Badar, lihat di Khandak, bagaimana Rasulullah saw dan sahabat akrab dengan Allah. Lihat pula Salehuddin, lihat pula Muhammad al Fateh, bagaimana teguhnya mereka menjaga solat dan ibadat-ibadat khusus yang lain.”

“Kadang-kadang musuh ketawa melihat kemarahan kita. Bangunkan remaja kita untuk solat subuh berjemaah, Yahudi akan sakit hati. Tutup aurat remaja perempuan kita, Yahudi akan sakit hati. Tinggalkan riba, judi, arak, pergaulan bebas, insya-Allah, Yahudi akan gigit jari.”

Sambung baca disini  : http://genta-rasa.com/mari-demonstrasi-hari-hari/





 
edit and design by amalina athman.Copyright © 2010-2017 Nur Amalina Athman. All Rights Reserved. ® .