Pengalaman: HPV Vaccine Injection

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Kalau ada yang belum tahu, HPV tuu adalah Human Papillomavirus.  HPV ni penyebab utama kanser serviks yang disebarkan melalui hubungan seks.

Jadi, pada khamis yang lepas, Emy ajak p inject vaksin HPV ni. Untuk batch 1993 je. Disebabkan masa tuu class habis awal. So, dapatlah aku join. Dengarnya kalau kat luar, kena RM600++ jugak. Tapi yang ni, secara PERCUMA okay.
Hari tuu dorang buat untuk Dos 1 dan kedua. Tapi dorang dahulukan dos Kedua dulu. Jadi nak taknak kena lah tunggu dulu kan.

kawan Emy, me and Emy. - Sebelum kena Inject

Jam 9lebih masuk dewan, dalam jam 10 macam tuu baru dorang buat untuk dos pertama. Tak adalah lama mana pun. Sebelum tuu aku ada tanya dekat nurse baju putih, kalau flu+batuk boleh inject tak. Tapi, nurse baju putih suruh gitau dekat nurse baju pink. Then sampai ja giliran, aku pun bagitau lah flu+batuk. Nurse baju pink cakap okay je, boleh je inject. Tak sampai 5 minit pun dorang inject.


Selepas kena Inject

Dah lepas dia inject tuu, mana ada rasa apa pun, macam inject yang lain like Rubella macam tuu. Lenguh sikit ja. But, u know what? Bila jam makin bertambah, lenguh tuu pun makin bertambah. Dan setelah 6-8jam berlalu, aku demam. Ya, DEMAM.

Aku tak tahu lahh ada kaitan dengan batuk-flu atau disebabkan injection tuu. Tapi aku andaikan disebabkan aku dah tak sihat sebelum tuu. Memanglah aku dah batuk+flu dan ada rasa nak demam sebelum tuu. Jadi, bila dah kena inject dan badan aku kurang sihat, maka terjadilah demam.

Demam tuu tak lama, lepas minum panadol soluble, dah okay. Tapi lenguh tuu still terasa lah even dah 48jam berlalu.

But, fikir-fikir balik, 48jam tuu apalah sangat jika untuk kesihatan, right? Jadi, bagi yang belum melakukan Suntikan Vaksinasi HPV ni, jangan takut-takut untuk suntik. Kita tak rasa kesannya sekarang, tapi Inshaallah kita akan rasa bersyukur untuk 10tahun akan datang.

Injection(Dos Kedua) seterusnya, 17January2013 pulak. Dan yang Ketiga adalah dalam tempoh 6bulan selepas dos pertama.Di bawah ni aku sediakan sedikit Info tentang Program Vaksinasi HPV untuk Wanita yang aku snap dari pamphlet yang aku dapat.










Untuk keterangan lanjut:
Hubungi Klinik Nur Sejahtera LPPKN(Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara) atau Pusat Kesihatan IPTA anda.

Talian NUR: 15999
www.lppkn.gov.my



P/S: Ohh, lupa nak bagitau. Staf/nurse yang terlibat dalam program ni, layanan yang dorang berikan terhadap kami sangat memuaskan . Siapa yang dapat habiskan 3 dos, katanya akan diberikan hadiah. Exceli suntikan ni pun satu hadiah. Hadiah yang tak nampak sekarang but one day. Inshaallah.




SUMBANGAN KEPADA AMAN PALESTIN

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Jika ingin melakukan sumbangan dari segi kewangan, bolehlah disalurkan ke account yang tertera dalam gambar di atas. Untuk maklumat lanjut boleh ke facebook page atau website Aman Palestin:





Related Post:
BE GRATEFUL






BE GRATEFUL

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


[ Depan rumah. Me ♥ this picture. Greatness of Allah. ]

Bersyukurlah masih punya negara yang aman. Mungkin ada dari satu sudut yang kurang aman di negara ini, hentikan cara tersebut, bersatu dan bersyukur. Nenek moyang dah berjuang habis-habisan untuk keamanan negara ni.

Tugas kita cuma terus menjaga keamanan tuu saja. Bukanlah susah mana jika saling perbetulkan, bersatu dan paling penting hati sila jangan nampak $$ saja. Sebab bila hati dah nampak benda tuu, benda penting bukan lagi menjadi benda penting. Dan jangan saling memburukkan, itu memang akan jadi susah.

Fikirlah dan bezakan keadaan di Gaza dan Malaysia. Kemudian, InShaaAllah kita akan rasa lebih bersyukur.

Sama-sama lah kita doakan saudara-saudara kita di Gaza. Allah Maha Berkuasa. Apalah sangat kehebatan senjata yang digunakan Zionis, berbanding kehebatan doa orang Mukmin. Wallahualam..

“Sebaik-baik ‘demonstrasi’ ialah didik umat ini bersolat Subuh secara berjemaah di surau-surau dan masjid. Solat itu hubungan kita dengan Allah. Jangan harap musuh akan kalah, kalau Allah tidak bantu kita. Lihat di Badar, lihat di Khandak, bagaimana Rasulullah saw dan sahabat akrab dengan Allah. Lihat pula Salehuddin, lihat pula Muhammad al Fateh, bagaimana teguhnya mereka menjaga solat dan ibadat-ibadat khusus yang lain.”

“Kadang-kadang musuh ketawa melihat kemarahan kita. Bangunkan remaja kita untuk solat subuh berjemaah, Yahudi akan sakit hati. Tutup aurat remaja perempuan kita, Yahudi akan sakit hati. Tinggalkan riba, judi, arak, pergaulan bebas, insya-Allah, Yahudi akan gigit jari.”

Sambung baca disini  : http://genta-rasa.com/mari-demonstrasi-hari-hari/





iamNEETA -TERIMA KASIH ( OFFICIAL MUSIC VIDEO & LIRIK )

Assalamualaikum dan salam sejahtera.



Official music video Terima Kasih - iamneeta baru di release pada 30 Oktober 2012.


Lagu: Terima Kasih
Artis: iamNEETA
Lagu & Lirik: Patrick Anohada

Tidak pernah ku rasa
Perasaan yang begini
Tulus tuk mencintaimu

Semua kerna dirimu
Ku berubah hidup 
Kini penuh dengan senyuman

Oh sayang datanglah
Ku inginkan dirimu
Dekatlah padaku
Ku rindu kan pelukmu

Terima kasih atas segalanya
Yang telah kau beri
Amat ku hargai
Semua ku simpan di dalam... hati

Penuh riang, tawa, mesra
Terus terukir dihati

Siapa sangka kan bahagia
Bila dulu pernah luka
Cinta datang tak di duga,
Bawa hingga... Syurga

Tidak pernah ku rasa 
Perasaan yang begini
Tulus tuk mencintaimu

Semua kerna dirimu
Ku berubah hidup kini 
Penuh dengan senyuman

Oh sayang datanglah
Ku ingin kan dirimu
Dekatlah padaku
Ku rindukan pelukmu

Terima kasih atas segalanya
Yang telah kau beri
Amat ku hargai
Semua ku simpan di dalam.. hati

Penuh riang, tawa, mesra
Terus terukir di hati...


Download MP3 Terima Kasih - iamNEETA:
Masukkan URL Terima Kasih - iamNEETA di >>SINI<< dan click Download.





HEADER BARU

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Nampak tak header kat atas tuu? Okay, dengan rasminya nak bagitau itu header baru saya.
Simple but i like. Dengan harga yang berpatutan dah boleh dapat header simple dan cantik macam tu.

Nak terangkan sikit tentang header baru ni.

Amalinaathman
- Kalau yang belum tahu, itu adalah nama saya ya. Nur Amalina bt. Athman. Jadi saya letaklah pada header tuu amalinaathman. Nama empunya blog ni.

Miracle is another name for hardwork.
- Itu kata-kata yang saya ambil dari sebuah drama dari korea. Kalau awak tengok cerita tu, pasti awak tahu dari mana saya ambil kata-kata tersebut.
-Mungkin ada keajaiban yang tiba-tiba datang. Tapi SELALUNYA, keajaiban tak datang dengan sendirinya. Ia datang setelah ada usaha dan dengan IzinNya.
- Kenapa saya ambil ayat tersebut? Sebab rasa macam semangat bila tengok ayat tu. Jadi saya masukkan dalam header tersebut. Ops, lebih tepat saya SURUH kakak yang design header ni masukkan ayat tersebut.

Rama-rama dan music.
- Itu sebagai hiasan saja. Boleh juga membawa maksud:
Rama-rama: Makhluk Ciptaannya.
Music: Ada music yang happy, sedih. Tapi kita masih boleh enjoy dalam apa-apa genre music tersebut, asalkan kita minat sesuatu lagu tu. Macam tu juga dengan kehidupan. Lapangkan hati untuk terima hal yang menggembirakan, yang sukar untuk dilalui. Dengan Redha. Inshaallah semua akan jadi mudah  untuk kita lalui.

Warna Pink.
- Sebab saya suka warna tersebut dan bersesuaian dengan blog saya yang punya background warna pink.

Kenapa tak letak gambar pada header.
- Dah puas letak gambar sendiri besar gedabak pada header yang lepas, jadi header kali ni saya mahukan yang simple. Lagipun segan jugak bila orang masuk je, nampak gambar saya yang besar tuu dekat header.
- Kalau macam tuu jangan letak besar, letaklah kecil? Okay, maybe header akan datang saya letak, MUNGKIN la.


Dengan adanya header baru ni, saya akan menaip mengikut apa yang saya suka. Macam masa mula-mula masuk dunia blogging dulu tapi takde lah 100% sama. Saya akan menaip tentang apa yang saya fikir, apa yang saya rasa, apa yang saya lihat, dan sebagainya. Walaupun sekadar lagu / drama / filem yang saya suka, saya masih akan menulis tentangnya.

Itu saja kott sedikit penerangan tentang header baru ni. Kalau nak tempah, sila lawati:
ATAU 

Terima kasih ya kak sebab dapat selesaikan header ni dalam masa beberapa hari sahaja.




LIRIK, MTV, DOWNLOAD MUARA HATI- HAFIZ & DATO' SITI NURHALIZA | OST ADAM DAN HAWA


Assalamualaikum dan salam sejahtera




Lirik lagu Muara Hati

Cinta terpisah ruang waktu
Tetap cinta bersatu dalam hatiku
Walau raga kita tak mungkin bersama
Ku yakini hati dan tetap setia

Ku percaya ke mana pun kau berjalan
Suara cinta menuntun mu kepada ku
Kerna bila cinta sudah bersenandung
Takkan terpisah hati

Demi cinta dalam hatimu
Ku yakin engkau untukku
Meski jejak pisahkan kita
Cinta kan bawa kembali… padamu

Aku ada kerna engkau ada
Tercipta hatiku hanyalah untukmu
Jalanku berhujung padamu
Kemanapun kan pasti kembali ooo

Download here: then masukkan url lagu tersebut dekat ruangan kosong ya..

WANNA ALI - LEPASKAN

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Petang 22 July 2012 hari tuu, sedang saya rehat2 sambil dengar radio dekat fon. Alih dari satu station ke station yang lain. Bila sampai dekat HOTFM..saya dengar satu lagu ni. EH, bestlaa pulak lagu ni. Tapi dengar dekat hujung2 dah. Yang saya ingat lirik nya "kita pasti ada masalah dengannya''. Cuba cari kat google..memang tak jumpa laa kan. Pasti blogger yang ada masalah atau yang menceritakan tentang masalah akan menaip ayat tuu dekat entry mereka.

Kelmarin, saya dapat tau tajuk lagu tuu LEPASKAN-WANNA. Tapi yang ada dekat youtube semua sama saja. Iaitu awalnya tak sedap didengar. Macam di'cut' laa kiranya. So, tadi dekat twitter saya mintak laa DJ Amyrah Arteh HOTFM tunaikan lagu ni. Tunggu lama jugak, tapi akhirnya ditunaikan. YEAY..thanks DJ Amyrah..:)

Nak dengar lagu tuu play bawah ni ya.Tapi macam saya bagitau tadi lah, di'cut' sikit awalnya. Sementara nak tunggu MV sebenar lagu wanna-lepaskan. Bolehlaa dengar yang bwh ni dulu..



LIRIK LEPASKAN-WANNA

Ku jadi tidak tentu arah, entah apa yang ku khuatiri
Sejak terjadi cerita itu. cerita itu

Makan minum ku dah tak terjaga,
Asyik memikirkan tentang kamu,
Mungkinkah benar mengapa ku tidak menyedari,

Lepasknlah lepaskan semua, tiada makna jika bersama,
Dalam hidupku oh setiap hari,
Yang kita pasti ada masalah,

Lepaskanlah lepaskan semua, tiada makna jika bersama,
Dalam hidupku oh setiap hari yang kita pasti ada masalah,dengannya...
Ku jadi tidak tentu arah, entah apa yang ku khuatiri
Sejak terjadi cerita itu. cerita itu

Lepaskanlah lepaskan semua, tiada makna jika bersama,
Dalam hidupku oh setiap hari,
Yang kita pasti ada masalah,
Lepasknlah lepaskan semua, tiada makna jika bersama,
Dalam hidupku oh setiap hari yang kita pasti ada masalah,dengannya..

Nak download KLIK SINI DOWNLOAD WANNA-LEPASKAN then letak URL http://www.youtube.com/watch?v=eFpG94S3fvI DEKAT RUANGAN KOSONG TUU..


Terima kasih kepada anonymous yg komen kt bwh tuu. Ni version yang lebih okay dari yang atas tuu.




REVIEW SUAMI AKU USTAZ

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

SUAMI AKU USTAZ
PENULIS: HANNAH DHANIYAH
PENERBIT: KARYASENI
M/S: 583

Baru saja lepas baca novel ni. Mesti ada yang nak tau best ke novel ni? Jom ikut review dari saya.

Gadis seawal 17tahun dah disuruh berkahwin. Alasannya sebab mak dan ayah Alisa nak ke Mekah.
Mungkin masa tu pembaca lain termasuk saya akan protes kenapa lepaskan dia awal sangat. SPM pun belum, sekurang-kurangnya tunggu laa Alisa habis SPM dulu kan.

Tapi, lepas tuu rasa lega. Sebabnya kalau saya jadi mak ayah Alisa pun takkan rasa menyesal lepaskan anak mereka kepada orang yang dah mereka tahu hati budinya.

Ceritanya pun menarik, sebagai seorang Ustaz, mestilah banyak bercerita tentang agama kan. Jadi, novel ni banyak input islamik yang boleh kita jadikan panduan dalam kehidupan seharian sebagai seorang Muslim.Walaupun banyak input islamik, jangan risau kerana penulis masih menyelitkan unsur-unsur romantik.

Kalau rasa nak disayangi, kita kejarlah cinta Allah terlebih dulu kerana Allah yang memegang hati hamba-hamba-Nya untuk mencintai kita- Suami Aku Ustaz

Seperti yang penulis coretkan pada novel tersebut, usia tidak menjadi halangan untuk bernikah asalkan umur sudah mencapai had yang sudah ditetapkan dalam Islam. Alisa yang pada mulanya seorang remaja yang sedikit nakal (tapi tidaklah melebihi batas agama), degil, suka keluar malam. Bila berkahwin dengan abang sepupunya a.k.a ustaz yang mengajar di kelasnya, Hafiz, terus berubah menjadi sebaliknya.

Itu menunjukkan, iman itu penting dalam diri seseorang, dan menunjukkan bagaimana tugas suami yang sepatutnya. Walaupun pada mulanya terpaksa, bila kita fikirkan apa tujuan asal kita, lama kelamaan ia akan menjadi ikhlas.

Endingnya berakhir dengan kegembiraan,tapi saya lebih suka jika penulis habiskan cerita ni dengan sedikit khabar tentang Afrina atau mungkin juga Afrina berkahwin dengan Paan.

Tidak rugi jika kamu ingin memiliki novel ni. Novel yang penuh iktibar, pengajaran, dan sedikit sebanyak dapat memotivasikan diri kita.Cuma yang kurangnya, saya rasa sedikit terganggu dengan beberapa halaman di depan dan tengah yang rosak/mudah tertanggal. Saya harap KaryaSeni ambik perhatian terhadap isu ini. Kualiti yang bagus akan memuaskan para pembaca.Mungkin selepas ini KaryaSeni perlu menjahit(saya tak pasti nak panggil apa, yang saya tahu, novel yang dijahit dengan benang, jahit laa kot).

Saya beri 4.5/5 untuk novel ini.





LIRIK, VIDEO, DOWNLOAD MP3 TUHAN TOLONG AKU - IamNEETA

Assalamualaikum dan salam sejahtera..






LIRIK:

Hancur segala kisah hidupku
Menjadi mimpi-mimpi yang tak indah
Walauu hati kecil ku menjerit
Tak mungkin mimpi menjadi milikku.

Tuhan tolong aku
Jadikan penyeri untuk dalam hidupku
Ku perlu dia ingin jadi milikku
Menjaga hatinya...ooooo..

Bukan mahu aku
Yang telah terjadi luar kuasa tanganku
Bawalah aku hingga satu persatu
Mencari hatinya...

Hilang, segala ruang hidupku
Menjadi warna-warna yang terpendam
Walau hati kecilku menjerit
Tak mungkin mimpi menjadi milikku

Tuhan tolong aku
Jadikan penyeri untuk dalam hidupku
Ku perlu dia ingin jadi milikku
Menjaga hatinya...ooooo..

Bukan mahu aku
Yang telah terjadi luar kuasa tanganku
Bawalah aku hingga satu persatu
Mencari hatinya...

Andainya aku bisa terbang
Melebarkan sayap ke sana
Dan terbang hingga ke jauh
Merentasi garis dunia...ooo..ooo

Tuhan tolong aku
Jadikan penyeri untuk dalam hidupku
Ku perlu dia ingin jadi milikku
Menjaga hatinya...ooooo..

Bukan mahu aku
Yang telah terjadi luar kuasa tanganku
Bawalah aku hingga satu persatu
Mencari hatinya...

Tuhan tolong aku...
Tuhan tolong aku...
Tuhan tolong aku..
Tuhan tolong aku.

DOWNLOAD MP3 HERE --- > 
iamNEETA - Tuhan Tolong aku (Caller Ring Tone)




 
edit and design by amalina athman.Copyright © 2010-2017 Nur Amalina Athman. All Rights Reserved. ® .